Sobota, 27 července, 2024
MládežNezařazené

ZŠ Zlín – Okružní – tradiční člen elitního klubu Partnerských škol ČVS  

ZŠ Zlín – Okružní – tradiční člen elitního klubu Partnerských škol ČVS  

Název zní až nabubřele a naznačuje, že ZŠ Zlín Okružní  je elitní škola, která má volejbal jako svůj vývěsní štít. Ano je to dobrá škola a volejbal má jako svůj vývěsní štít. Je to škola velká, ale elitní by se asi nazývat nechtěla, už z titulu, že je to škola základní, která poskytuje ze zákona všeobecné vzdělání     pro všechny.     

 Co je ovšem na škole opravdu elitní, je výdrž s jakou podporuje volejbal jako takový. Mám už nějaký ten rok za sebou a velice si cením když „něco“ funguje a dlužno podotknou dobře, delší čas. Není to strach ze změny či neochota riskovat a měnit se k lepšímu. Některé činnosti, některé instituce, jsou  letité a letitě přinášejí užitek. A tak je to i se ZŠ Zlín – Okružní. Je tady, poskytuje vzdělání  více než 650 žákům a přitom naprosto nezištně drží na škole volejbal a kdo dělá ve školství a dělá na nějakém řídícím postu, ví jak je to obtížné a co to přináší za problémy.

Předání titulu „Partnerská škola ČVS“ se samozřejmě zúčastnila ředitelka školy p. Mgr. Rejzková, zástupci zřizovatele náměstkyně „Primátora“ Martina Hladíková a Jana Bazelová. Oddíl zastupoval trenér mládeže Petr Jakubíček a nesměla chybět i dobrá duše a hlavní osoba volejbalu ve Zlíně Roman Macek. Probírala se minulost, přítomnost a samozřejmě budoucnost volejbalu ve Zlíně. Vše se točilo kolem sportování školních dětí a docela jsem byl potěšen, když zástupci města mluvili o tom, že ve městě funguje obdoba „Hodina pohybu navíc“, ale koncipovaná pro mateřské školy. Výborný nápad, který určitě přinese v příštích letech sladké ovoce. Zazněli i obavy před demografickým poklesem, takže po letech přecpaných škol, přijede období, které i pro volejbal nebude jednoduché. Číslo 120 000 a 70 000 narozených dětí je opravdu rozdíl a bude to problém nejen pro školy, ale i pro sport. 

     Diskuse nad sportovním a hlavně „volejbalováním“, mládeže byla dlouhá a podnětná. Závěr byl jasný. ZŠ Zlín – Okružní je na městě pevně zapsaná jako volejbalová škola a jako taková má zelenou v podpoře města. To bylo hlavní poselství a dojem, který jsem si vezl, když jsem se snažil dojet do Příbrami. Měl jsem jít do divadla od 19.00 a ze Zlína vyrážel ve 14.00. Přijel jsem pozdě, prostě doprava v Česku je více než nevyzpytatelná. Cestou jsem měl o čem přemýšlet a hlavně jsem měl za sebou další příjemné předávání titulu „Partnerská škola ČVS„ do povolaných rukou ředitelky p. Rejskové.

7.5.2024

Jiří Zach 

Svazový trenér mládeže – chlapci