Sobota, 27 dubna, 2024
A-TÝM

Derby s Brnem jsme bohužel nezvládli

K prvnímu utkání letošního ročníku nejvyšší české volejbalové soutěže UNIQA extralize svedl los hráče domácí Fatry Zlín a regionálního soupeře Volejbal Brno. V posledních sezónách se domácím v těchto utkáních příliš nedařilo a ani dnešní zápas nebyl výjimkou. I když utkání bylo vyrovnané, šťastnější byli hosté z Brna a zaslouženě si odváží tři body za vítězství 3:1.

Fatra Zlín – Volejbal Brno 1:3 (24:26, 25:16, 18:25, 22:25)

Rozhodčí: Vlastimil Kovář, Tomáš Kavala

Počet diváků: 410

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Truong, Čeketa, Čechmánek, Římal, L. Toman, Pražák, libero Viceník. Střídali: Adamec, Pavlovský, Šulc

Hosté: Crins, Kovalchuk, Janků, Janečka, Da Silva, Hrazdira, libero Kop. Střídali: Drahoňovský, M. Toman, Kočvara

Ohlasy po utkání:

Duc Luan Truong (kapitán VSC Fatra Zlín): Nervózní zápas s obou stran, vyhrál ten, kdo měl lepší servis a byl trpělivější.“

Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „První utkání se nám příliš nevyvedlo, i když jsme měli pár světlých okamžiků, chyb jsme udělali víc. Na kvalitní tým hostů jsme bohužel neměli.“

David Janků (kapitán Volejbal Brno): „Nervózní utkání, jsme rádi, že jsme ho zvládli a bereme vítězství.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Klasický první zápas, domácím se musel volejball líbit. Řekl bych, že jsme byli o něco lepší v útoku a trpělivější.“

Popis utkání:

V prvním setu se hrál kvalitní volejbal. Obě družstva výborně podávala, ovšem přihrávka byla oboustranně dobrá, takže ani jeden tým si nevypracoval výraznější náskok. Do koncovky setu šly oba týmy za vyrovnaného stavu 20:20. V úplné koncovce odvrátili domácí dva setboly, ale třetí už hosté zvládli a berou první set 24:26.

Do druhého setu nastoupili domácí volejbalisté bez zábran, hráli téměř bez chyb a za stavu 6:2 donutili trenéra hostů k prvnímu oddechovému času. Za stavu 11:4 bylo již Brno bez možnosti oddechového času. Do koncovky šla Fatra za luxusního náskoku 20:11. Hned první setbol proměnil Čechmánek blokem a set skončil 25:16.

Třetí set byl obdobou druhého setu, jenže v opačném gardu. Hostům se začalo dařit a domácí byli v defenzívě. Postupně ztráceli 3:7 (první time) a 7:13 (druhý time). Za tohoto stavu vystřídal na postu smečaře Pavlovský Čeketu. Brňané i nadále dominovali hlavně zásluhou smečaře Janků. Do koncovky šli se sedmibodovým náskokem (14:21) a set bezpečně dotáhli do vítězného konce.

Čtvrtý set byl nejdramatičtější. Po vyrovnaném začátku poodskočili hráči Brna na 9:11 a domácí trenér si vzal první oddechový čas. Ale až po druhém oddechu za stavu 10:15 se domácí vzchopili, postupně snižovali a za stavu 12:15 přišel první oddech hostů a druhý za stavu 19:20. Do koncovky šly oba týmy za vyrovnaného stavu 21:21. Závěr utkání však domácí Zlín hrubě nezvládl, prohrál 22:25 a tím i celý zápas 1:3.

Autor: Ivan Dostál